Het integrale veiligheidsbeleid draagt bij aan minder criminaliteit en overlast, minder onveiligheidsgevoelens bij inwoners en het op een acceptabel niveau houden van de fysieke risico’s. We focussen daarbij op de vijf beleidsvelden waarin de integrale veiligheid wordt ingedeeld, te weten:
- veilige woon- en leefomgeving;
- jeugd en veiligheid;
- bedrijvigheid en veiligheid;
- fysieke veiligheid;
- integriteit en veiligheid.
We zien verbeteringen op het terrein van veiligheid, onder meer in de veiligheidsbeleving en het aantal aangiften. Om deze positieve trends te borgen is een blijvende extra inspanning nodig. We beginnen nu pas een eerste beeld te krijgen van de impact van de ondermijnende criminaliteit. De aanpak hiervan vraagt toekomstig ook van lokale overheden verhoogde inspanning.
Samen met onze veiligheidspartners, de stad en de gemeenteraad hebben we in de Kadernota Integrale Veiligheid Peelland / Helmond 2015-2018 het meerjarig veiligheidsbeleid beschreven. Samen zijn prioriteiten gekozen, die onderdeel uitmaken van de vijf beleidsvelden integrale veiligheid, die in deze kadernota zijn opgenomen. Het belangrijkste uitgangspunt in de Kadernota is dat veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid is van burgers, bedrijven, instellingen en de overheid. Samen maken we de stad. De gekozen prioriteiten zijn hieronder kort aangeduid. Deze prioriteiten worden aangepakt aan de hand van projectplannen.
Op het terrein van veiligheid werken we intensief samen met de Peelgemeenten en met alle gemeenten van Oost-Brabant, en daarnaast met de Taskforce Brabant-Zeeland en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Oost Brabant.
Het college streeft naar nieuwe vormen van samenwerking en participatie. Het gebiedsgericht werken wordt geïntensiveerd. Dit zal ook bij het ontwikkelen en uitvoeren van veiligheidsbeleid leiden tot een aanpassing van werkwijzen. Burgers zullen met name bij de aanpak van overlast en veiligheidsproblemen in hun woonomgeving nadrukkelijk worden betrokken. Cumulatie van problemen kan een voedingsbodem vormen voor criminele activiteiten. Aanpak daarvan vergt een gebiedsgerichte benadering waar criminaliteitsbestrijding integraal onderdeel van uitmaakt.
Prioriteiten in de Kadernota Integrale Veiligheid Peelland/Helmond 2015-2018
Geweld
Geweld, in allerlei vormen, komt te veel voor. Overvallen, straatroof, uitgaansgeweld, geweld tegen werknemers met een publieke taak en relationeel geweld zijn binnen het delict “geweld” als prioriteit gekozen. Deze geweldsdelicten hebben één duidelijke overeenkomst: de grote impact op de slachtoffers. Het aantal geweldsdelicten moet de komende jaren dalen.
Woninginbraken
Binnen Helmond is het aantal woninginbraken in 2013 en 2014 gedaald. De aanpak van woninginbraken blijft een belangrijke prioriteit gezien de grote impact die het misdrijf heeft op de slachtoffers. Doel is het verder verlagen van het aantal woninginbraken. Dit bereiken we door meer inzet op preventie, vergroting van het aantal aanhoudingen op heterdaad en ontwikkeling van incident-gestuurd werken naar informatie-gestuurd werken. Bovendien zetten we strakker in op de aanpak van heling onder het motto “geen helers, geen stelers”.
Problematische jeugd en jeugdgroepen
Sommige jeugdigen en groepen jongeren veroorzaken onveiligheid, intimideren buurtbewoners, hulpverleners en overige overheidsmedewerkers.
Decentralisatie van de jeugdzorg biedt meer mogelijkheden voor een intensievere samenwerking tussen de zorgketen en veiligheid. Hierdoor kan het aantal inwoners dat overlast ondervindt verminderen. Het Veiligheidshuis speelt een belangrijke rol als schakel tussen de zorgketen en veiligheid.
Voor jeugd die zich schuldig maken aan strafbare gedragingen geldt dat het doel is om recidive te verminderen en willen we voorkomen dat jongeren terecht komen in zware criminaliteit. Preventie, ook voor de andere gezinsleden, staat daarbij voorop.
Georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit
Het gevaar van vermenging van "onderwereld en bovenwereld" vraagt meer bestuurlijke interventie-mogelijkheden en handhaving. Ook om ervoor te zorgen dat Helmond geen aantrekkelijke stad is voor criminelen, is het van belang mee te gaan in de ontwikkelingen in de regio. Er wordt binnen Peelland een programma opgesteld om de ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Het RIEC ondersteunt en versterkt de integrale en bestuurlijke aanpak van de ondermijnende criminaliteit.
Verkeersveiligheid
Doel is het reduceren van ongelukken in het verkeer, maar ook het bieden van een veilige ruimte voor mobiliteit en het reduceren van onderling ervaren overlast (gekoppeld aan rijden en parkeren).
Drank- en Drugsoverlast
Drugsoverlast heeft een grote invloed op de subjectieve veiligheid en leefbaarheid. Middelengebruik is één van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan uitgaansoverlast en uitgaansgeweld. Ook de opkomst van nieuwe soorten drugs is een zorg. Het effect dat we willen bereiken is een afname van de ervaren overlast veroorzaakt door drank- en drugsgebruikers.
Woonoverlast
Overlast in de buurt beïnvloedt de veiligheidsgevoelens van inwoners negatief. Er is een toename van woonoverlast-incidenten waarbij mensen zijn betrokken met verwardheid en/of psychiatrische stoornissen. Steeds meer mensen blijven langer zelfstandig wonen en dit geeft meer kans op botsende leefstijlen. De aanpak van de problemen die hierdoor ontstaan vragen om een goede samenwerking van de instanties die zich bezig houden met zorg en welzijn en met veiligheid.
Fietsendiefstal
In 2014 is het aantal fietsendiefstallen afgenomen, maar het zit nog boven het niveau van 2011. De aanpak van fietsendiefstal richt zich op de locaties en gelegenheden waar de diefstallen plaatsvinden en op het toezicht op deze locaties. Verder is het de bedoeling om de aangiftebereidheid te vergroten en om wordt de helingbestrijding te intensiveren.
Evenementen en veiligheid
Veiligheid bij evenementen krijgt landelijk en lokaal steeds meer aandacht en is binnen Helmond een van de speerpunten. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk evenementenbeleid.
Het landelijk handboek evenementenveiligheid vormt in 2016 onder meer de basis voor het projectplan evenementen en veiligheid Helmond.
Polarisatie en radicalisering
Door recente mondiale ontwikkelingen was het noodzakelijk de aanpak van polarisatie en radicalisering direct als afzonderlijk projectplan bij de Kadernota integrale veiligheid Peelland/Helmond 2015-2018 te voegen. In dit projectplan wordt preventie als een van de belangrijkste taken gezien bij het tegengaan van polarisatie, radicalisering en jihadisme. De uitvoering van het projectplan is inmiddels gestart en zal in 2016 verder worden uitgewerkt.