De Helmondse Cultuur willen we waar mogelijk laten passen bij de omvang en ambities van de stad. Tegelijkertijd ligt er een bezuinigingsopgave die samen met het culturele veld in Helmond is opgepakt. De Helmondse instellingen zullen een deel van deze bezuinigingen opvangen. De mate waarin zij samen diverse taken (backoffice, pr, programmering etc) kunnen oppakken en synergie kunnen vinden zal mede bepalend zijn voor hun positie in de toekomst en hun taakuitvoering. Mede gezien de bezuinigingstaak wordt bekeken hoe gestelde ambities door middel van nieuwe manier van samenwerking kan worden bereikt, of dat deze moeten worden aangepast. Dit is dan ook terug te vinden in het meerjarig beleidsperspectief van programma 5 en de doelstellingen die hiertoe behoren.
Herijken beleid
Zo is gestart met het herijken van het archeologie-, monumenten- en cultuurbeleid. Deze zullen in 2016 verder vorm gaan krijgen. Binnen de uitvoering van het beleid staat samenwerking met partners centraal, dit kunnen Helmondse instellingen zijn, maar uiteraard ook de samenwerking met B5 steden.
Gezien de opgave waar we gezamenlijk voor staan is deze samenwerking ontzettend belangrijk. Er wordt gekeken om contacten en samenwerking tussen de diverse instellingen te intensiveren. In het kader van de bezuiniging wordt hier zowel praktisch als inhoudelijk naar samenwerking gezocht. Een voorbeeld hiervan is de gezamenlijke directeur voor het Speelhuis en de Cacaofabriek die in september 2015 is gestart.
Doorontwikkeling instellingen
Daarnaast zullen ook onderwerpen als talentontwikkeling, gezamenlijke festivals, en productie-initiatieven op de agenda staan. Belangrijk hierbij is om te kijken op welke wijze de professionaliteit van de instellingen verder ontwikkeld worden. Op deze wijze kan de professionalisering van de instellingen verder ontwikkeld worden. Daarnaast stimuleren we de instellingen om sterker te sturen op ondernemerschap en –binnen de kaders- andere partners te zoeken en inkomsten te genereren. Dit is een traject dat meerdere jaren in beslag neemt. Een mogelijke bron van inkomsten is Brabant C. We blijven partijen hierin begeleiden en enthousiasmeren.
Vernieuwen van de subsidievoorwaarden voor evenementen
Het afgelopen jaar is gestart met de inventarisatie en evaluatie van het (culturele) evenementenbeleid. Hierin zijn niet alleen de culturele subsidies meegenomen maar ook de overige financiële bijdragen aan diverse evenementen én de overige inzet die de gemeente levert. Naar aanleiding van de analyse die in 2015 is gemaakt, wordt dit jaar gestart met het ontwikkelen van een nieuwe systematiek die in de komende jaren geïmplementeerd wordt.
Integrale visie op de diverse collecties en museale activiteiten binnen Helmond
Naast de gemeentelijk museumcollectie bevinden zich in Helmond meerdere waardevolle collecties en erfgoeditems. Deze zijn in het bezit van, en worden beheerd door, externe partijen. Denk hierbij aan de draaiorgels of de collecties in het Jan Vissermuseum. Rondom deze collecties ontstaan meerdere vraagstukken. Enerzijds de vraagstukken betreffende beheer en opslag en presentatie, maar ook onderhoud. Onvermijdelijk wordt daarmee vervlochten de waarde van de betreffende collecties voor Helmond in de eerste plaats, maar ook als erfgoed- en kunstitem voor de Collectie Nederland. We willen ten aanzien van deze collecties actief gaan onderzoeken welke waarde ze zowel voor Helmond als meer in het algemeen hebben, en wat de beste mogelijkheden voor beheer, behoud en presentatie in de toekomst zijn. In 2015 is de waarde hiervan in beeld gebracht. In 2016 wordt uitgewerkt hoe we het beste met het beheer en behoud van deze collecties om kunnen gaan.
Gemeentemuseum Helmond toekomstbestendig
In 2016 zal Gemeentemuseum Helmond, locatie kasteel, grotendeels gesloten zijn. In het eerste deel van het jaar wordt een belangrijke asbestsanering uitgevoerd. Hiermee wordt meteen de kans gegrepen verouderde tentoonstellingen te vernieuwen en noodzakelijk onderhoud aan het kasteel te plegen. Deze sluiting heeft effect op de te verwachten bezoekerscijfers in 2016. Daar tegenover staat dat het museum na de heropening nieuwe bezoekersgroepen kan aanspreken met de kasteelpresentaties . Daarbij is aandacht voor cultureel ondernemerschap, het dynamisch tonen van de collecties en de bezoeker meer een echte ‘kasteelbelevenis’ te geven.
Theater Speelhuis
In 2015 is een definitief ontwerp uitgewerkt door architectenbureau Van Dongen – Koschuch voor het permanent maken van theater Speelhuis in de OLV kerk. Na afronding van de onderhandelingen met het bisdom en de verzekeringsmaatschappijen vindt uiterlijk eind 2016 de start van de aanpassing plaats. Voor de verbouwing is het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure, aanbestedingsprocedure en vergunningentraject bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noodzakelijk.
Met ingang van september 2015 worden De Cacaofabriek en theater Speelhuis aangestuurd door een gezamenlijke directeur. In 2016 gaan we in de praktijk ervaren wat de voordelen zijn van samenwerking.