Ondertussen kunnen we spreken over een voorzichtig economisch herstel. Alhoewel; niet alle sectoren hebben zich (nog) volledig hersteld.. De werkloosheid steeg nog in de eerste helft van 2015, en laat in de tweede helft een afname zien. Het aantal faillissementen en bedrijfsoprichtingen blijft stabiel. De uitdaging is nu vooral om het vernieuwde economisch fundament vast te houden en deze waar mogelijk verder te versterken.
Belangrijk hierbij is de mate waarin we in staat zijn het veranderingsproces, waarbij onze traditionele industrie plaats maakt voor een meer kennisgeoriënteerde industrie, na de periode van crisis te behouden en verder te faciliteren.
Binnen de Helmondse economische visie 2012-2016 en binnen de Brainport-2020-agenda staat de doorontwikkeling van de speerpuntsectoren Automotive en Food Technology voorop, met koppelingen naar andere samenhangende sectoren als de metaal, machinebouw en de creatieve industrie. De Automotive Campus en het Food Tech Park Brainport vormen daarbij voorname ankerpunten.
Automotive en Smart & Green mobility
Het speerpunt automotive richt zich op het automotive ecosysteem waarin R&D, onderwijs en ondernemerschap elkaar vinden en waaruit belangrijke innovatieve oplossingen ontwikkeld worden. Kenmerkend daarin is het opereren in elkaars aanwezigheid, onderlinge samenwerking en gebruikmakend van gezamenlijke onderzoeks- en testfaciliteiten. De afgelopen jaren zijn hiermee belangrijke randvoorwaarden geschapen voor open innovatie en een betere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. In 2014 zijn de automotive ambities voor de toekomst vastgelegd in het koersdocument ‘Automotive Campus: Driven to move the Future’. Het automotive bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden bundelen hun krachten met het oog op een nieuwe benadering van mobiliteit: slimmer, veiliger en groener. Daarbij zetten we in op ‘Technology, Talent and Traffic’, waaronder het specifieke thema van Smart & Green Mobility. Hierop heeft Helmond de afgelopen jaren ook een koploperspositie opgebouwd als ‘City of Smart Mobility’. Met inzet op innovatieve projecten en met aandacht voor strategische promotie en acquisitie wordt Helmond in nationaal én internationaal gezien als de Smart mobility hotspot in Nederland.
Hiermee heeft Helmond nadrukkelijk een impuls gegeven aan de uitstraling en imago als centrumstad in een moderne en innovatieve economie. Maar ook buiten Helmond wordt automotive, en smart mobility in het bijzonder, omarmd en gezien als een economische kans. De komende jaren werken we met volle overgave aan de verdere realisatie van de ambities. Het innovatieprogramma voor Smart & Green mobility bouwen we verder uit. Innovatieve oplossingen op het gebied van automotive en mobiliteit worden hierbij getest in de dagelijkse Helmondse praktijk. Automotive wordt daarmee zichtbaar in de stad en daarbuiten. De campagne Driven is daar bijvoorbeeld op gericht. Daarnaast kan de Gemeente Helmond een voorbeeldfunctie vervullen door zelf voorbeeldprojecten te initiëren. Een dergelijk proefproject is ‘Helmond All Electric Street’ (HAES).
Food Tech Park Brainport
Op het Food Tech Park Brainport worden faciliteiten aangeboden aan MKB ondernemers in de Food industrie om hun innovatieproces te kunnen versnellen.
Dit kan door gebruik te maken van de pilot faciliteiten die aanwezig zijn op het park, maar ook door gebruik te maken van de ontmoetingsmogelijkheden en toegang tot kennis over de nieuwste technologieën.
Het is belangrijk om het speerpunt Food constant te positioneren in de landelijke en provinciale programma’s en met een gerichte inzet op innovatieprojecten. De inzet van de gemeente betreft in 2016 een innovatieprogramma en inspanningen gericht op strategische marketing, acquisitie & promotie en innovatieprojecten. Ook wordt op dit speerpunt samengewerkt met de regio wat resulteert in een gezamenlijk Agro Food agenda.
Vestigings- ondernemersklimaat
Maar ook het overall vestigingsklimaat van Helmond en het faciliteren van het bestaande bedrijfsleven en sectoren die niet direct binnen de Brainport-context vallen blijft van belang (bijv. de textielsector, de detailhandel, de zorg, de horeca). Stimulering van deze bedrijvigheid en sectoren is een randvoorwaarde voor de verdere versterking van het woon-, werk- en leefklimaat en indirect dus ook voor het vestigingsklimaat en de economische concurrentiepositie van de stad (een combinatie van structuurversterking en structuurverbreding). Of het nu om gevestigde of startende ondernemers gaat, we streven ernaar om de kwaliteit van onze dienstverlening aan ondernemers vast te houden en waar wenselijk verder te verbeteren.. Niet alleen de basisdienstverlening (bijv. vergunningen) rekenen we hiertoe maar ook het gemeentelijk accountmanagement en de samenwerking met andere partijen als Brainport Development, financiële instellingen en de Kamer van Koophandel. De ‘rode loper’ wordt verder uitgerold.
In dat kader wordt de komende jaren ook sterk ingezet op kwaliteitsimpulsen van de bestaande Helmondse bedrijven- en werklocaties, met de herstructurering van het Induma-terrein als speerpunt. Om dit te realiseren is het nodig de vraaggestuurde werkwijze van de gemeente Helmond voort te zetten en uit te breiden naar andere ruimtelijk-economische projecten. En vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met het Helmondse bedrijfsleven, maar ook met partners als de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de provincie Noord-Brabant.
Samenwerking centraal
Bij de uitvoering van het economisch beleid staat een open en constructieve samenwerking met ondernemers, onderwijs en collega-overheden centraal. Deze positieve grondhouding heeft in het verleden geleid tot aansprekende resultaten, en blijft nodig om de economische uitdagingen die Helmond nog altijd kent effectief aan te pakken. Helmond heeft zich nadrukkelijk ontwikkeld tot het tweede economisch centrum van Zuidoost-Brabant. De economische structuur is verbreed en versterkt. Een centrum met een verbindende kracht naar andere economische (Eur)regio’s.
De complexe economische uitdagingen zijn veelal grensoverschrijdend. Vandaar dat regionaal economische samenwerking bij het realiseren van de Helmondse agenda van groot belang is. Brainport, de Metropoolregio en de samenwerking van de vier campusgemeenten worden beschouwd als voorname pijlers voor die samenwerking. De economische samenwerking binnen de Peelregio (Brainport-Oost) en de positionering ervan in bovenregionaal verband worden met onze partners in de regio verder ingevuld.
Dit vraagt om een integrale beleidsontwikkeling en verklaart de raakvlakken met de andere programma’s uit de programmabegroting. Economisch beleid en werkgelegenheid heeft een integraal en tevens verbindend karakter in de beleidsvorming op zowel sociaal, cultureel, economisch als ruimtelijk gebied.