Er zijn vier gebieden in Helmond waar herstructurering of transformatie aan de orde is:
Binnenstad(- Oost), Helmond-West, Suytkade en het Stadscentrum. In de Binnenstad is de herstructurering al enkele jaren in uitvoering, terwijl in Helmond-West een integrale herstructureringsoperatie wordt uitgevoerd. De transformatie van Suytkade tot een multifunctionele wijk, die een onderdeel gaat vormen van de centrumzone, is reeds enige jaren in uitvoering maar heeft het afgelopen jaar nieuwe impulsen gekregen. De realisatie van het Masterplan Centrum is in de afgelopen jaren door de economische crisis gestagneerd en inmiddels niet meer haalbaar. Het masterplan uit 2005 is niet langer het vertrek- en ijkpunt voor de verdere invulling van het Centrum. Hiervoor in de plaats wordt er gewerkt aan een nieuw reëel en flexibel Centrumperspectief.
1. Binnenstad-Oost
Na de afronding van de herstructurering van het Zonnekwartier en de Vossenberg ligt thans de focus op de ontwikkeling van de Weverspoort. Verder dienen nog een aantal locaties aan de Heistraat bebouwd te worden. Daarnaast komt de Leonardusbuurt de komende jaren aan bod.
Na de realisatie van een aantal bouwblokken in de Weverspoort zijn er in 2015 ook een aantal bouwblokken in ontwikkeling genomen. Deze worden in 2016 opgeleverd. Het betreft met name woningen en appartementen (ca. 45 woonruimten) in een gebied ten oosten van het winkelplein. Tevens zal de omliggende bijbehorende openbare ruimte worden ingericht. Verder zal in 2016 ook de planvorming en realisatie starten van een aantal bouwblokken ten oosten van het in 2015 opengestelde Weverspark.
Nadat in 2015 het winkelplein-zuid aan de Heistraat is opgeleverd met, de vestiging van een Lidl, wordt in 2016 gewerkt aan een aantal eveneens aan de Heistraat gelegen projecten. Hierbij valt te denken aan het toekomstige woonplein, de westzijde van het winkelplein en aantal kleinere braakliggende locaties. Uitgangspunt bij de planvorming vormt de in 2015 uitgevoerde herijking van een aantal projecten van voor de economische crisis, welke stedenbouwkundig en programmatisch niet meer financieel haalbaar waren.
Voor wat betreft de Leonardusbuurt is tot op heden vooral inzet gepleegd om deze buurt “schoon, heel en veilig” te houden. Te denken valt o.a. aan kleine fysieke ingrepen en de huiskamergesprekken bij bewoners van deze buurt. De eind 2014 vastgestelde analyse van de Leonardusbuurt heeft een 10-tal maatschappelijke en fysieke bouwstenen opgeleverd welke worden uitgewerkt tot een wijkperspectief. Op basis van dit wijkperspectief worden jaarlijks diverse woonblokken gerenoveerd en wordt de openbare ruimte vernieuwd. Ook zullen in 2016 20 nieuwe woningen worden opgeleverd welke gelegen zijn op de zogenaamde SPOS-locatie (gelegen tussen Leonarduskerk en de begraafplaats). Verder wordt in 2016 de maatschappelijke inzet op deze buurt gecontinueerd waarbij versterking van het leefklimaat hoog op de agenda staat. Als een in het oog springend project kan de verbouwing van de Leonardusschool tot centrum voor “bewegen en gezondheid” worden benoemd. Aanvang 2017 is de opening hiervan voorzien.
2 Helmond-West
In navolging van de Binnenstad Oost wordt sinds een aantal jaren ook de wijk Helmond West in al haar facetten vernieuwd. Naast nieuwe woningen is dit bijvoorbeeld ook zichtbaar in de heringerichte openbare ruimte (waaronder het Combicentrum) en wijkhuis brede school Westwijzer.
2016 zal in het teken staan van de verdere uitvoering van het wijkontwikkelingsprogramma voor deze wijk, waarbij met name de aandacht zal liggen op de aanpak van Oud West, de aanleg van de Kasteelherenlaan en de Goorloopzone. Daarnaast is er veel aandacht voor de aspecten leefbaarheid, veiligheid en beheer.
In Oud West wordt in 2016 het Markieshof opgeleverd (22 woningen) en worden plannen ontwikkeld voor de locatie van de voormalige Deken van de Hagenschool. Tevens wordt de openbare ruimte verder vernieuwd.
Wij hebben het voornemen om in 2016 in ’t Patronaat een ambachtscentrum te realiseren en in gebruik te nemen. Hiervoor zijn wij momenteel op zoek naar adequate dekkingsmogelijkheden. Inzet is de huisvesting van creatief ambachtelijke bedrijven. Na de verbouwing zal dit rijksmonument weer in ere hersteld zijn. Deze (startende) ondernemers zullen in de eerste jaren ondersteund worden om zo te kunnen uitgroeien tot sterke bedrijven.
De ecologische verbindingszone tussen het Groot Goor en de Warande wordt in 2016 afgerond. Het noordelijk deel van het nieuwe park (tussen Europaweg en Pres. Rooseveltlaan) is inmiddels geopend en in gebruik genomen. Aanleg van het zuidelijk deel is momenteel volop in aanleg. Zo zullen de ecopassages bij de Mierloseweg en de Houtse Parallelweg en het wijkpark komend jaar gereed zijn. Grenzend aan het Goorloopgebied worden in 2016 plannen ontwikkeld voor de locatie van het voormalige gesaneerde bedrijfsterrein van Houthandel Raaymakers. De komende jaren worden hier circa 100 woningen gebouwd.
Gelegen tussen Helmond West en de Goorloopzone zal de Kasteelherenlaan en de onderdoorgang bij het spoor worden opgeleverd. Met de aansluiting van de Kasteelherenlaan op de Heeklaan is dit deel van de stedelijke ring gereed. Tevens krijgt de nabijgelegen speeltuin Helmond West zijn uiteindelijke contouren.
Op maatschappelijk vlak worden o.a. activiteiten voor kinderen georganiseerd in het zogenaamde T+Lab en wordt een buurtpreventieproject opgestart. Verder blijft er aandacht voor veiligheid en beheer.
3. Suytkade
Na uittreding van ontwikkelaar Van Wijnen uit de GEM Suytkade in 2015 wordt de verdere ontwikkeling van Suytkade weer een gemeentelijk project onder eigen regie. Tegen de achtergrond van een aantrekkende woningmarkt en gebruik makend van een sterk verbeterde ligging (met een nieuwe onderdoorgang van het spoor naar een aantrekkelijke nieuwe stationsomgeving), biedt dit onmiskenbaar nieuwe kansen. Het stedenbouwkundig plan is - binnen de grenzen van het bestemmingsplan - aangepast aan de nieuwe situatie en afgestemd op de ruimtelijke mogelijkheden en kwaliteiten, de grondexploitatie en de woonvisie. Het geeft daarmee de gemeente de ruimte om het (flexibele) programma dat het voor ogen heeft te realiseren.
Het programma valt in grote lijnen in vier onderdelen uiteen:
Inmiddels hebben zich diverse partijen gemeld om een deel van het woningbouwprogramma te ontwikkelen. Ten opzichte van de oorspronkelijke plannen gaat het hierbij niet meer uitsluitend om appartementen maar voor een belangrijk deel om grondgebonden woningen. Dit is conform de huidige woonvisie.
Fase 1 van de Food Tech Campus heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd. In dat licht worden de kansen om fase 2 (en eventuele vervolgfasen) uit te rollen, nader onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken naar ruimte voor sector- gerelateerde bedrijven en kan mogelijk een relatie worden gelegd met de herontwikkeling van het Induma West-terrein. In dat kader wordt ook een samenwerking met de Peelregio op dit gebied verkend.
Fitland heeft het voornemen geuit om te komen tot invulling van de 2e helft van het leisurecomplex. Men denkt daarbij aan realisatie van een nieuwe zwemvoorziening, een commercieel theater en andere functies. Wat betreft de nieuwe zwemvoorziening zal de gemeente in het najaar van 2015 een brede marktconsultatie uitvoeren. Hieruit zal blijken of er partijen zijn die willen zorgdragen voor realisatie en exploitatie van een nieuwe zwemvoorziening in Helmond. Fitland zal worden uitgenodigd aan deze marktconsultatie deel te nemen.
Er zijn nog diverse andere invullingen mogelijk op Suytkade. Zo zal ook worden gekeken naar alternatieve invullingen (bijvoorbeeld leisure) voor de kantoorlocaties in het bestemmingsplan waarvoor structureel geen markt meer aanwezig is. Tevens wordt er nog studie verricht naar de ontwikkeling van een horecapaviljoen en van een gezondheidscentrum. Doelstelling is hierover in 2016 duidelijkheid te verkrijgen.
4. Centrum
4.1 Centrumperspectief
Tegen de achtergrond van de financiële en economische crisis is de ontwikkeling van het centrum de afgelopen jaren (grotendeels) stilgevallen. Het Masterplan Centrum uit 2005 kan daarmee niet langer het vertrek- en ijkpunt zijn voor de verdere invulling van het Centrum. In de lijn van het nieuwe coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ wordt gewerkt aan een bestuursopdracht om te komen tot een aangepast en meer reëel maar wel integraal en duurzaam perspectief op het centrum. In samenhang met een bijbehorend uitvoeringsprogramma moet dit perspectief passen bij de huidige veranderde omstandigheden en tegelijkertijd flexibel genoeg zijn om verschillende toekomstscenario’s te kunnen uitwerken.
De focus van dit nieuwe Centrumperspectief zal liggen behalve op de versterking van het kernwinkelgebied (met thema’s als beleving, leegstand retail, het ‘nieuwe winkelen’) en de invulling van het Havenpark ook op de samenhang met de Kanaalzone, de Spoorzone en Suytkade.
Op basis van dit nieuwe perspectief kan (gefaseerd) uitvoering gegeven worden aan een aantal noodzakelijke kwalitatieve projecten met als doel het verhogen van de verblijfskwaliteit, de ontsluiting en de aantrekkingskracht van het centrum. Dit perspectief moet daarnaast een nieuw inspiratie- en afwegingskader bieden voor de gemeente Helmond en partijen die willen investeren in Helmond. Oplevering van het centrumperspectief is voorzien in 2016
4.2 Centrumplan - retail
In plaats van de oorspronkelijk gedachte uitbreiding van het winkelapparaat met 22.500 m2 wordt nu gekeken naar wat nog haalbaar is. Het succes is echter zeer afhankelijk van een positieve economische ontwikkeling en daarmee samenhangende retail- en woningmarkt. In 2016 zal de planvorming voor een eventueel beperkte uitbreiding en vernieuwing van het bestaande kernwinkelgebied ter hand worden genomen.
4.3 De Waart
Het nieuwe coalitieakkoord spreekt niet langer van grootschalige sloop en nieuwbouw maar juist van het behouden en opknappen van de Waart. Wij zijn nog in gesprek met woningbouwvereniging Woonpartners met betrekking tot de gevolgen van de afschaling van het oorspronkelijke programma. Omdat al meer dan 10 jaar nauwelijks is geïnvesteerd in deze buurt door zowel Woonpartners als de gemeente Helmond, is een nieuwe visie en plan van aanpak noodzakelijk die is gericht op het verbeteren van de leefbaarheid van de buurt. In 2014/2015 is een visie en plan van aanpak, samen met bewoners opgesteld. De uitvoering van dit plan van aanpak zal in 2016 (en jaren daarna) aan de orde zijn. Investering in zowel de fysieke (verbeteren kwaliteit openbare ruimte en renoveren merendeel woningen) als de sociale component (verbeteren veiligheid en minder overlast) moeten bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid. In 2014 en 2015 zijn al enkele quick wins geboekt: aanpak onveilige plekken door vervangen verlichting, extra onderhoud groen en aanpak zwerfvuil. In samenwerking met LEV-groep en bewoners is begonnen met het opzetten van buurtpreventie.