Het huidige mobiliteitsbeleid in Helmond is vastgelegd in de mobiliteitsvisie “Helmond Mobiel 2015”. Ingegeven door het nieuwe coalitieakkoord en het veranderde bereikbaarheidsperspectief voor deze regio wordt deze visie momenteel herzien.
Om in te kunnen spelen op de veranderende mobiliteitsbehoefte zal een geconcentreerde inzet op slimme bereikbaarheidsoplossingen centraal staan in deze actualisatie. Aspecten als innovatie en duurzaamheid vormen daarbij sleutelbegrippen.
Ook in het nieuwe beleid zal worden uitgegaan van het ruimte bieden aan alle vormen van mobiliteit. Alleen door het naast elkaar bestaan en het onderling verknopen van diverse vervoersmodaliteiten ontstaat een duurzaam en stabiel verkeers- en vervoerssysteem. Wel zal een extra impuls gegeven worden aan het fietsbeleid omdat dit toch op lokaal niveau als meest duurzame vervoersmiddel kan worden beschouwd.
Om de nog voorziene groei van de stad en de mobiliteitsbehoefte te kunnen opvangen - met behoud van de kwaliteit - zijn blijvende inspanningen nodig om de diverse vervoersnetwerken goed met elkaar te verknopen, zowel op regionaal als lokaal niveau. Sinds de vaststelling van de huidige visie in 2007 is veel geïnvesteerd in het op elkaar afstemmen van wegen, fietspaden, OV-knooppunten, verkeersveiligheid, parkeervoorzieningen en verkeersmanagementmaatregelen.
In de komende periode wordt er nog een verdere groei van de mobiliteit voorzien. Daarbij zal de focus verschuiven van het oplossen van knelpunten middels grootschalige ingrepen naar de inzet van slimme maatwerkoplossingen (“smart mobility’’). Dit is ook mogelijk omdat de afgelopen jaren al veel ontbrekende schakels in het lokale netwerk zijn aangelegd. Belangrijke toevoegingen waaraan momenteel wordt gewerkt zijn bijvoorbeeld het nieuwe fietspad richting Nuenen-Eindhoven en het tracé van de Kasteelherenlaan (incl. spooronderdoorgang) ten behoeve van de Stadsring (voltooiing in 2015-2016). Het nog ontbrekende noordwestelijke deel van de centrumring zal worden bezien in het nieuw op te stellen perspectief voor het centrum.
De bereikbaarheidsopgave op regionale schaal, te weten een duurzaam hoofdwegennet ten behoeve van de bereikbaarheid binnen de Brainportregio maar ook ten behoeve van de verbinding van beide mainports met deze regio en met het Duitse achterland, is ook voor de economische positie van Helmond onverminderd actueel. Veranderend mobiliteitsgedrag, de mogelijkheden van smart mobility, het belang van gezondheid en leefbaarheid van de mensen in de regio vragen om aangepaste plannen en creatieve maatregelen.
Wij zien het als een uitdaging om -samen met alle betrokken partners in deze regio- te komen tot een duurzame en innovatieve mobiliteitsaanpak, die leidt tot een bereikbare, leefbare en aantrekkelijke stad en regio en die recht doet aan de status die wij hebben als Brainportregio.
Voor een nog betere benutting van de netwerkcapaciteit werkt Helmond actief mee aan pilots en demonstratieprojecten op het gebied van innovatieve verkeerstechnologieën. Hierdoor zal de ontwikkeling van deze technologieën worden bespoedigd en wordt ook vanuit het mobiliteitsbeleid een bijdrage geleverd aan de profilering van onze stad als innovatieve automotive locatie binnen de Brainport regio. De komende periode is het zaak de succesvolle pilots daadwerkelijk te implementeren. Helmond wil voorop blijven lopen op het gebied van slimme mobiliteit en dient hierbij als ‘living lab’ voor de nieuwste ontwikkelingen.
Parkeerbeleid
Het in 2012 vastgesteld beleid (Masterplan Parkeren 2012 en aanvalsplan parkeergarages Centrum) voor de parkeergarages en het achteraf real time betaald parkeren in het centrum is de afgelopen jaren geïmplementeerd (gepast parkeren in Helmond). In 2013 is daarnaast het parkeerbeleid “Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond” vastgesteld. Hierin staat onder andere een beslisboom opgenomen die de wijze aangeeft waarop de gemeente eventuele parkeerproblemen in woonwijken en winkelcentra aanpakt. Deze beslisboom zal gehanteerd worden om eventuele parkeeroverlast te bestrijden. Uitgangspunt daarbij is dat eventuele invoering in nieuwe woonwijken of winkelcentra budgettair neutraal moet zijn.
Regionale samenwerking
In het kader van de samenwerking Peel 6.1 zal overleg met de Peelgemeenten plaatsvinden. Indien nodig en gewenst zal advies en ondersteuning worden geboden op het vlak van verkeer en vervoersbeleid en uitvoeringsmaatregelen.
Door het feit dat het SRE de Wgr+ status heeft verloren is de positie van het SRE als vervoersautoriteit gewijzigd. De verdeling van de BDU middelen en het verlenen van de OV-vervoersconcessie is inmiddels opgepakt door de Provincie. Aan de precieze uitwerking van de overdracht wordt nog gewerkt.
De gemeente Helmond heeft de laatste jaren veel geld geïnvesteerd in de mobiliteitsopgaven in onze stad, en met een zeer positief resultaat. Voor de jaren na 2015 was geen investeringsruimte opgenomen voor nieuwe projecten in het investeringsprogramma. De kleinere mobiliteitsmaatregelen (bijv. op het gebied van veiligheidsverbetering in woonwijken, toevoegen van extra parkeervakken etc.) zullen vanaf 2016 gefinancierd worden uit een hiervoor beschikbare bestemmingsreserve. Voor het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) dat is ingesteld om de veiligheid aan bestaande overwegen te vergroten door een slimme inzet van maatregelen en het rijksprogramma Beter benutten 2.0 (t.b.v. verbetering van de doorstroming van de oost-west m.b.v. fietsmaatregelen en Smart Mobility) zijn inmiddels subsidieaanvragen in voorbereiding c.q. ingediend. De hierboven aangekondigde herziening/actualisering van het mobiliteitsbeleid in onze stad zal uitsluitsel moeten geven hoe belangrijke verkeers-en vervoersopgaven (regionaal en lokaal) en het beperkte investeringsvolume op elkaar afgestemd kunnen c.q. moeten worden. De nieuwe mobiliteitsnota wordt eind 2015 / begin 2016 met uw raad besproken.