Als belangrijk algemeen uitgangspunt voor ons beleid geldt het ontwikkelen en uitvoeren van een integraal meerjarenprogramma voor de instandhouding van de openbare ruimte vanuit de deelgebieden verkeer, vervoer, wegen, groen, bossen en water. Speerpunt in dit programma is het handhaven en zo mogelijk verbeteren van een schone, aantrekkelijke, veilige en duurzame leefomgeving tegen een haalbaar kostenniveau. Onder invloed van de noodzakelijke bezuinigingen staat dit speerpunt de komende jaren zeker onder druk en zal een kritische herijking van het gewenste onderhoudsniveau en -beeld onontkoombaar zijn. Voor sommige deelproducten van de begroting (na besluitvorming nader te benoemen) zal vooral veiligheid en functionaliteit als basis(niveau) gaan gelden.
De bezuinigingstaakstelling in de openbare ruimte bedraagt ca. € 1,5 miljoen. Dit bedrag wordt in de eerste plaats gevonden in het verlagen van het onderhoudsniveau. In het voorjaar van 2015 hebben wij uitvoerige stadsgesprekken gevoerd met betrokken bewoners en bedrijven. Daarbij lijkt het hanteren van het basisniveau als norm geaccepteerd te worden, zolang de veiligheid niet in het geding komt en er geen sprake is van verpaupering. Tijdens de Stadsgesprekken zijn er verschillende ideeën geopperd om het basisniveau te verhogen door het initiëren en activeren van betrokkenheid van burgers en bedrijven. Wij willen deze ideeën via de reeds lopende wijkgerichte aanpak verder uitwerken. Daarbij betrekken wij ook de door uw gemeenteraad aangenomen motie om het beheer van openbaar groen op een meer natuur- en onderhoudsvriendelijke manier aan te pakken, waarbij inwoners een grotere rol krijgen.
Door de bezuiniging op de openbare ruimte zal er ook minder ruimte zijn voor (grootschalige) renovatie- en reconstructieprojecten. De projecten die wel uitgevoerd kunnen worden, zullen nog steeds zoveel mogelijk (wijkgericht) integraal worden opgepakt met groen-, weg- en rioolreconstructies. Dit blijkt een doelmatige aanpak te zijn. Daarbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van ‘beginspraak’, dat wil zeggen dat de burgers en bedrijven aan de voorkant kunnen meepraten over de door hun gewenste inrichting.
Parkeren; exploitatie en beheer
In dit programma valt het parkeerbeheer en de parkeerexploitatie. Voor het beleidsmatige gedeelte van parkeren zie programma 10.
Het in 2012 vastgesteld beleid voor de parkeergarages en het achteraf real time betaald parkeren in het centrum is de afgelopen jaren geïmplementeerd (gepast parkeren in Helmond). In 2013 is daarnaast het parkeerbeleid “Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond” vastgesteld.
Civieltechnische kunstwerken
In het Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken 2013-2017 zijn de uitgangspunten vastgelegd voor het te voeren beheer voor deze voorzieningen. Deze worden aangevuld met de budgettaire kaders van dit moment. Onderdeel van dit plan is een meerjarenprogramma voor grotere onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Aandachtspunten voor 2016 hierin zijn:
- Voorbereiding aanpak sluis 8:
In 2015 is een besluit genomen over de aanpak van sluis 8. In 2016 wordt dit vertaald in een concreet uitvoeringsplan, zodat in 2017 gestart kan worden met de uitvoering.
- De zwaardere normering voor brugconstructies:
Door het steeds zwaarder wordende verkeer, neemt de belasting op bruggen toe. De meeste bruggen zijn in het verleden ontworpen op andere verkeersklassen dan nu gangbaar zijn. Daarom moeten alle bestaande grotere bruggen getoetst gaan worden aan de nieuwe normen. Door een aantal niet-voorziene werkzaamheden die de afgelopen tijd prioriteit hebben gekregen, zijn deze herberekeningen naar achteren geschoven. In 2016 wordt deze achterstand ingehaald.
Onkruidbestrijding op verhardingen
Met ingang van 2012 is een geleidelijke omschakeling naar niet-chemische bestrijding gestart en in de afgelopen jaren, binnen de budgetkaders, verder voortgezet. Eind 2015 mogen chemische middelen voor het laatst worden ingezet en moet de omschakeling per 1 januari 2016 een feit zijn. De noodzakelijke omschakeling kan worden ingevuld binnen de middelen die in de begroting 2016 en later zijn voorzien. Het hiervoor wenselijke en mogelijke onderhoudsniveau en -beeld zal onderdeel zijn van de eerder genoemde herijking van het beheer(niveau) openbare ruimte die in relatie staat tot de hierboven genoemde bezuinigingstaakstelling.